24Απρίλιος2018

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
09 Σεπτεμβρίου 2013 Γράφτηκε από 

10οι Σκακιστικοί αγώνες

Για όσουν αγαπούν το σκάκι και επιθυμούν να παρακολουθήσουν σκακιστικούς αγώνες

που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας, μπορούν να παρευρεθούν στο  Εντευκτήριο του τρένου επί της οδού Μαβίλη, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 μ.μ

Πρόκειται για τους 10ους σκακιστικούς αγώνες που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου, (πρώην Πνευματικό Κέντρο) με μαθητές του τμήματος που λειτουργεί από το 2002.

Το σκάκι ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, που άλλοτε έχει περιγράψει ως τέχνη και άλλοτε ως επιστήμη.

Το σκάκι έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία αποτελεί μια συνεχή διαδικασία κρίσης, σύγκρισης και δημιουργικής σκέψης , που απαιτεί οργανωμένη κριτική σκέψη και αυτοσυγκέντρωση. Πρόκειται για μια πορεία αυτογνωσίας , που οφείλει έστω και αν δεν γίνεται συνειδητά τα μικρά παιδιά. Στο σκάκι απαιτείται η κατάστρωση σχεδίου. Ο παίκτης εμπεδώνει τις έννοιες του στρατηγικού σχεδιασμού, του προγραμματισμού ,της αυτοσυγκέντρωσης, της συνεκτίμησης, της λήψης αποφάσεων για θέματα στα οποία οι παράμετροι μεταβάλλονται συνεχώς με αποτέλεσμα να καταπολεμά την αναποφασιστικότητα και να αναπτύσσει μεθοδικότητα, πειθαρχείο, επιμονή και υπομονή. Καλλιεργεί τον αναλυτικό τρόπο σκέψης και τον υγιή ανταγωνισμό.

Έρευνες έδειξαν πως το σκάκι βελτιώνει την ακαδημαϊκή απόδοση, την επιδεξιότητα, την βελτίωση στα μαθηματικά και στο λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκακιστές μαθητές που πετυχαίνουν διακρίσεις σε Πανελλήνια πρωταθλήματα βάσει του νόμου λαμβάνουν πριμοδότηση για την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι της χώρας.