19Απρίλιος2018

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Για όλα φταίει ο πατέρας του

Μπορεί 9 στους 10 ψυχολόγους, από τον Φρόιντ και μετά, να «ρίχνουν» διαχρονικά την ευθύνη στη μάνα (πόσο μάλλον στη σκληροπυρηνική, ελληνική εκδοχή της), αλλά νέες έρευνες υποστηρίζουν πως για οτιδήποτε σε ενοχλεί πάνω του ευθύνεται μάλλον η κακή αντρική επιρροή που είχε μεγαλώνοντας.

81612-daddyDEFAULTΑρχές των 90's σε μια οικογενειακή παραλία κάπου στη Μεσσηνία, ένας γυμνασμένος 50άρης με αρχή φαλάκρας, μαύρο τάνγκα μαγιό και χρυσή καδένα, κάνει μανιασμένα push-ups μπροστά σε μια παρέα εφήβων. Ένας εκ των οποίων είναι ο -βαριά ταλαιπωρημένος από την ακμή- 15χρονος γιος του. Στόχος του να αποδείξει ότι είναι ο πιο γυμνασμένος και πιο γοητευτικός από όλους. Ότι εκείνον προσέχουν οι γυναίκες και κανέναν άλλο.

Αυτή είναι η πιο τραυματική (επίσης αναίτια και ηλίθια) δημόσια επίδειξη πατρικής ανωριμότητας που έχω παρακολουθήσει στη ζωή μου. Όπως είναι προφανές, ένας τέτοιος χαρακτήρας άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχολογία του μοναχογιού του, ο οποίος ναι μεν ξεπέρασε με τα χρόνια την ακμή του, αλλά ποτέ το κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στις γυναίκες που συστηματικά του δημιουργούσε ο πατέρας του. Όλα αυτά πριν, τελικά, ο βαθιά ανταγωνιστικός αυτός άντρας σηκωθεί και φύγει για -κυριολεκτικά- άλλες παραλίες μέσω του διαζυγίου που νομοτελειακά ακολούθησε.

Την ίδια ώρα ο δικός μου πατέρας, ένας χαμογελαστός αρκούδος που έπαιρνε άδεια από τη δουλειά του προκειμένου να πάει εμένα και τους φίλους μου να παίξουμε στα ανοιχτά γήπεδα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (και γενικά με πρόσεχε και με κανάκευε σαν τα μάτια του), με έκανε να εκτιμήσω από νωρίς το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρόλος. Σε υποσυνείδητο πάντα επίπεδο. Κάτι που κατάλαβα όταν άκουσα, τώρα τελευταία, τη γυναίκα μου να γυρίζει και να λέει στην τρίχρονη κόρη μας: «Όντως ο μπαμπούλης σου είναι καλός. Γι' αυτό τον διάλεξα. Επειδή ήξερα ότι θα είναι ο καλύτερος μπαμπούλης του κόσμου». Ψιθυρίζοντάς μου, στη συνέχεια, στο αυτί «Γιατί, ως σύζυγος, θέλεις πολλή βελτίωση ακόμη».

Δεν ξέρω αν τον εννοεί ή αν τον αξίζω τον έπαινο. Ξέρω όμως ότι η γυναίκα μου είχε προλάβει να γνωρίσει (και να συμπαθήσει) τον πατέρα μου πριν αυτός πεθάνει. Το ίδιο που οφείλεις να κάνεις και εσύ, με όποιον άντρα έχεις επιλέξει να εντάξεις σοβαρά στη ζωή σου. Γιατί, όσο θανάσιμα κλισέ και αν ακούγεται, το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει. Και μάλιστα με γδούπο.
Προσθήκη σχολίου