24Μάρτιος2017

RSS

14 Φεβρουαρίου 2010 Γράφτηκε από την 

Η Αρχαία Πάλαιρος

Ταξιδεύοντας από τη σημερινή Πάλαιρο προς το χωριό Στενό συναντάμε, στα δεξιά του δρόμου, τη διασταύρωση που οδηγεί στην τοποθεσία ''Κεχροπούλα''.
Εδώ ανάμεσα σε δύο γειτονικά υψώματα ήταν στους αρχαίους χρόνους κτισμένη η αρχαία Πάλαιρος.
Η περιοχή σύμφωνα με τους ιστορικούς πρέπει να κατοικούταν από τα χρόνια του Ομήρου χωρίς το τελευταίο να είναι απόλυτα βέβαιο.
Αντίθετα γνωρίζουμε με σιγουριά ότι ανάμεσα στα 650 και 625 π.X. οι Κορίνθιοι αποικίζοντας τα παράλια της Ακαρνανίας και τη Λευκάδα ιδρύουν ανάμεσα στις άλλες αποικίες και την Πάλαιρο.
 
palairos1
Τα τείχη που σώζονται στις μέρες μας εντυπωσιάζουν από το μέγεθός τους και την καλή εφαρμογή των ογκόλιθων που τα αποτελούν.
Οι περισσότεροι περιηγητές εκφράστηκαν γι' αυτά με θαυμασμό και αποτελούν πράγματι ένα από τα εκπληκτικότερα δείγματα των ακαρνανικών οχυρώσεων.

palairos2
 
Η Κεχροπούλα είναι χωρίς αμφισβήτηση μια μεγάλη νεκρούπολη, με τείχος, με πολλούς τάφους συλημένους, με μικρό ιερό που ίσως ήταν αφιερωμένο στο Δία ή τον Ηρακλή, με αρκετή έκταση σε μια πεδινή χώρα εκτεταμένη.
Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει το σύνολο σχεδόν του αρχαιολογικού χώρου και να μεταφερθεί νοερά στις αρχαίες εκείνες εποχές που η πόλη γνώρισε ημέρες δόξας.

palairos3
Η Πάλαιρος ήταν μεταξύ των πόλεων που εμφανίζονται και στην αρχαιότητα, στην Μυκηναϊκή περίοδο, και στην Ρωμαϊκή περίοδο.
palairos4
Βόρεια της πόλεως της Παλαίρου απλώνεται η λίμνη Βουλκαριά ή λίμνη Μυρτούντιον κατά το Σταύρωνα.

Η λίμνη είναι πιθανόν κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας που κατέκλυζε την έκταση της σημερινής πεδιάδας της Παλαίρου κατά τα Ομηρικά χρόνια.

Η λιμνοθάλασσα αυτή ήταν κατά την παράδοση σωτήρας της Βασίλισσας Κλεοπάτρας, όταν κατά την Ναυμαχία του Ακτίου κυνηγημένη από τους διώκτες της πέρασε εύκολα με τα πλοία της από το ρηχό αύλακα της Παλαίρου.

Ανάμνηση του παραπάνω περάσματος της Βασίλισσας της Αιγύπτου αποτελεί η διατήρηση της Επωνυμίας του αρχαίου περάσματος ως «Μόλος της Κλεοπάτρας».
palairos5
 
Σασά Ρόμπολα blogger continuita.blogspot.com

FBWRITECOMMENT