21Μάρτιος2018

RSS

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

dipetheΤο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ξεκίνησε το 1981 ως «Θέατρο του Δήμου Αγρινίου»- υπήρξε το πρώτο Δημοτικό Θέατρο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα- ενώ το 1983 εντάχθηκε στο θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Αποτελεί τον κορυφαίο φορέα του πολιτισμού στην Αιτωλ/νία και είναι ένα από τα σημαντικότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας.
 
Στη μακρά πορεία του παρουσίασε αξιόλογα έργα και συνέβαλε στην πολιτιστική ανάπτυξη και θεατρική παιδεία της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις περιφέρειας, δικαιώνοντας τον θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Το θέατρό μας συνεπές στο ρόλο που διαδραματίζει στη πόλη και την Περιφέρεια και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του εφήρμοσε και κοινωνική πολιτική, όπως δωρεάν είσοδο σε ευπαθείς ομάδες στις παραστάσεις του, χορηγική ενίσχυση σε συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και συμπαραγωγές, όπως αυτή με το εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης «Παναγία Ελεούσα», συμβάλλοντας στην ενίσχυση του τομέα του πολιτισμού αλλά και της κοινωνικής προσφοράς

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου διαθέτει τις εξής σκηνές:

Α.ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ

1)Παιδική- Νεανική σκηνή

Διαθέτει μια από τις καλύτερες σκηνές που αφορούν τα παιδιά και τους νέους. Έργα υψηλής αισθητικής με παιδαγωγική αξία αξιόλογων συγγραφέων, ανέβηκαν στη Παιδική -Νεανική του Σκηνή που η επισκεψημότητά της χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τους μαθητές των σχολείων της πόλης μας και του Νομού, αλλά και των όμορων Νομών.Αξίζει να σημειωθεί ότι 17.000 μαθητές παρακολουθούν την σαιζόν την Παιδική-Νεανική του σκηνή.

2)Κεντρική ΣκηνήΒ.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ

1)Κεντρική Σκηνή

Α2και Β1:Διαθέτοντας δύο κεντρικές σκηνές κατά την χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο, τα τελευταία χρόνια το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ξεχωρίζει για το υψηλής αισθητικής ρεπερτόριό του για την πρωτοτυπία του και την επιλογή των συντελεστών του. Δεν διστάζει να αναδεικνύει ξεχωριστούς χώρους για τις παραστάσεις του, ιδιαίτερα στο Αγρίνιο και στην Αιτωλ/νία ,συνδέοντας χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλους με την ιστορία και τη μνήμη όπως το Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, το Αρχαίο Θέατρο Στράτου, το Κάστρο της Βόνιτσας του Δήμου Ανακτορίου, τα παλαιά Σφαγεία Αγρινίου, το Κηποθέατρο Πάρκου Αγρινίου, τη λίμνη Τριχωνίδα, το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας και τις παλαιές καπναποθήκες των Αφών Παπαστράτου . Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από παρότρυνση του θεάτρου μας, πολλοί Δήμοι του Νομού μας εγκαινίασαν εναλλακτικούς χώρους της περιοχής τους φιλοξενώντας τις παραστάσεις του.

Ύψιστη προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου υπήρξε η επιλογή του να επανδρωθούν οι παραγωγές του με Αγρινιώτες και Αιτωλοακαρνάνες συντελεστές που η καλλιτεχνική τους αξία είναι ευανάγνωστη στον Ελλαδικό χώρο Έτσι συνεργάστηκε με τον ποιητή-δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα,την ποιήτρια και μεταφράστρια Αγαθή Δημητρούκα, τον  ζωγράφο Χρήστο Μποκόρο, με τους ηθοποιούς Χρήστο Καλαβρούζο, Κάτια Γέρου, Λουκία Πιστιόλα, με τη σκηνογράφο Λαμπρινή Καρδαρά , με τη σκηνοθέτιδα-Θεατρολόγο Γεωργία Μαυραγάνη,με το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα κ.ά. Εξάλλου το αισθητικό του στίγμα το σχημάτισε συνεργαζόμενο με καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Αρμένης,ο Βασίλης Νικολαϊδης,ο Νίκος Μαστοράκης,ο Κωστής Καπελώνης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Μαρία Φαραντούρη,η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Φίλιππος Κουτσαφτής, ο Δήμος Αβδελιώδης, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Γιώργος Ζιάκας, ο Μάριος Σπηλιώπουλος, η Κατερίνα Χέλμη, ο Σοφοκλής Πέππας, η Άννα Βαγενά,η Ιλιάς Λαμπρίδου, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Τάκης Χρυσικάκος, η Άννα Φόνσου,ο Ζαχαρίας Ρόχας, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Γωγώ Μπρέμπου,  η Ιωάννα Παππά ,ο Πασχάλης Τσαρούχας κ.ά

Από τις κορυφαίες στιγμές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου υπήρξε η συμμετοχή του στη ΧΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών το 2002 ,στο Ελληνικό Φεστιβάλ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 2005 και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου το 2007.

Την Κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο παρακολουθούν  πάνω από 35.000 θεατές

Γ.ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου δίνει έμφαση σε μετακλήσεις θεατρικών και μουσικών σχημάτων, σε βραδιές οπερέτας, χοροθεάτρου, θεατρικών δρώμενων σε cafe  της πόλης ,θεατρικά αναλόγια και αφιερώματα σε σπουδαίους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων, προσφέροντας ποιοτική ψυχαγωγία στους θεατές του.

ΣΤΟΧΟΙ:

Το Αγρίνιο μια πόλη με πολύπλευρη δυναμική υποδομή και γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης δικαιούται να έχει Θέατρο. Ένας θεσμός όπως τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  οφείλει να αποτελεί ένα γεγονός αρκετό για να διευρύνει το χώρο του διαλόγου και της ενημέρωσης και να συνδέει τους πολίτες μιας πόλης με το θεατρικό γίγνεσθαι.

Η πολυετής εμπειρία που έχουμε σωρεύσει, η απεμπλοκή από προκαταλήψεις και αφορεσμούς, θα πρέπει να αποτελέσουν τις μήτρες μελλοντικής δημιουργίας και διαλόγου, ώστε ο οργανισμός αυτός που δραστηριοποιείται σε επαγγελματική βάση σε περιφερειακό επίπεδο να αποτελεί μια ευρύτερη παρέμβαση στα καλλιτεχνικά και έναν βασικό άξονα της Πνευματικής-Θεατρικής ζωής της πόλης και του Νομού.

Φιλοδοξούμε να διατηρήσουμε θερμό ένα θεσμό περιφερειακής θεατρικής παιδείας και αγωγής, στηρίζοντάς τον και επεκτείνοντάς τον.

Συνεπώς σκοπός μας είναι :

●Η ενίσχυση της θεατρικής υποδομής και η βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης θεατρικής παιδείας.

α )Η στήριξη της Παιδικής-Νεανικής Σκηνής με τη σημασία της ποιοτικής και αισθητικής επιλογής του είδους, του τύπου και του ήθους του θεατρικού έργου.

β )Η στήριξη της Κεντρικής Σκηνής (χειμερινής-θερινής) με έργα υψηλής αισθητικής ρεπερτορίου και συντελεστών

●Η παροχή δυνατότητας στους νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους γύρω από τη θεατρική τέχνη.

●Η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής με τη συμμετοχή του στις διαδικασίες για τη θεατρική ανάπτυξη.

●Ικανοποίηση των θεατρικών απαιτήσεων της ευρύτερης περιοχής και διοικητικής περιφέρεια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την συχνότερη επίσκεψη των σκηνών του σε κάθε Δήμο και κεφαλοχώρι του Νομού.

●Η πραγματοποίηση Φεστιβάλ, Θεατρικών σεμιναρίων, διαλέξεων και αναλύσεων των παρουσιαζομένων έργων, η οργάνωση φωτογραφιών , εικαστικών ή άλλου είδους εκθέσεων συναφών με τα θέματα του ρεπερτορίου.

Διευθυντής: Βασίλης Νικολαϊδης

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Χαρ. Τρικούπη 10, 301 00 Αγρίνιο
Τηλέφωνο: +30 26410 21158
Φαξ: +30 26410 21158
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.